En president en blick ett klick

En president en blick och ett klick räcker långt ibland

Ibland är det bra att pekfingret är med

Den här bilden hade annars bara suttit kvar på min näthinna i många år.

Tänk att man blivit så gammal att man skriver historiska uppdateringar

Visst – nutidshistoria – men ändå.

När bilden tas är det den 20:e januari 2009. Många Washington-bor har tagit sig till New York över helgen.

En rejäl skärm och en scen har byggts upp så att alla som vill kan följa med.

 

Jag står utanför Rockefeller Center på Manhattan och tittar på Obamas procession – på väg att installeras som Amerikas förste svarta president.

Jag hade varit i Dallas veckan innan och träffat folk i olika sammanhang. Dom var inte helt nöjda med hemmasonen George´s tid som president.
Det var lite som att Texasborna sänkte tonen lite när George kom på tal.

Det blev ganska påtagligt. För Texans sänker normalt inte tonen.

Men vad ska den svarte killen hitta på? Höja skatter? Ska vi betala för andras sjukvård? Han är kanske muslimsk spion..
Bush var inte torr bakom öronen – men det här – fuck…

 

 

USA hade det senaste året gått igenom det värsta ekonomiska stålbadet sedan depressionen. Landet var i chock efter Lehman Brothers krasch och städer som Detroit gick mot konkurs. Bush-administrationen hade givit kreditinstituten fritt fram att låna ut upp till 40 gånger sin kapitalbas. Det var ingen bra ide´. Det var många andra dåliga idéer också men jag nöjer mig med den

Bush-administrationen åkte rättvist ut och nu var det alltså dags för något nytt…

Jag tar några bilder på scenen utanför 30 Rock – några poliser, lite spridda klungor med folk som tittar, utbyter åsikter och förutspår framtiden.
Jag hade inte för avsikt att stå i flera timmar och titta på TV i vinterkylan – jag hade annat att göra. Med scenen var kul och några meter ifrån mig står en svart kille i keps, luva och filtjacka och putsade skor. Han är totalt ointresserad av storbilds-tv´n.

Efter någon minut möts våra blickar och jag får en bild som verkligen speglar just den här dagen i New York – sedan ler han samtidigt som han ruskar på huvudet och rycker på axlarna, tar sin bag och lommar iväg norrut. Jag gick in i värmen och tog hissen 70 våningar upp

Jag undrar vad han tänker idag – förmodligen samma sak. Han har fullt upp med att få sitt liv att snurra en dag till. Samtidigt som det politiska spelet fortsätter på storbildsskärmen.

Andra tänker nog – vad ska den vita killen med fly-frillan hitta på. Fuck…