Så här på fredagen, kan man ju ta sig en lite djupare fundering kring sinnen.

En person som jag lyssnar på i en helt annan bransch hävdar att vi inte ser med ögonen. Ögonen är bara en mottagare och sedan behandlar våra sinnen de intryck vi får och gör en tolkning av det.

Hur kan det annars vara så att när vi släcker lampan på kvällen så ser vi fortfarande bilder från dagen?

Jag hävdar att vi är försvarslösa gentemot tre av våra sinnen. Lukt, hörsel och (trumvirvel) syn.

Känsel och smak kan vi styra över, vi kan låta bli att lägga fingrarna på en het spisplatta och vi kan låta bli att stoppa saker i munnen.

Har vi däremot känt lukten av något, så är det för sent. Vi tolkar snabbt om det luktar gott eller illa.
Har vi hört något så är det också för sent, vi tolkar det vi hör omedvetet som positivt, negativt eller, i sällsynta fall, neutralt.

Med vår syn är det precis lika  – har vi sett det så är det för sent.
Om du ser någonting obehagligt – när sätter du händerna för ögonen?
Vi sätter händerna för ögonen när det är för sent – vi har redan tolkat det och vår hjärna säger att  – det här vill vi inte se. Men vår bild av det som sker är redan klar. Alltså är vi försvarslösa även här.
Bläddrar vi i en tidning, surfar på nätet, eller bara går på stan så registrerar vi bilder, dofter och ljud omedvetet hela tiden. Vi tolkar dom och associerar dom till positivt eller negativt utan att vi är medvetna om det.

Ta en titt på bilderna nedan, vad är skillnaden – det är samma pappa och son, fotograferat till olika syften och olika kunder. Känner du någon skillnad?

Far&son

Varför är det här då så viktigt att vara medveten om? Jo vi kan använda det i vårt varumärkesbyggande, vår pr och vår marknadsföring.

Om bra bildspråk är den enskilt starkaste vägen till att bygga en positivt syn på ett varumärke. Vad är då ett dåligt bildspråk.

Själv ska jag ägna helgen åt att visualisera pengar – hur ser pengar ut egentligen?
Jag återkommer i den frågan senare i vår..

Trevlig helg

Kontakta Meritzo