Bokomslag

Reklam & PR är en sak. Där är i princip bara en person intressant - betraktaren.

I somras fick jag uppdraget att ta bilden till Anna Kinberg Batra´s bokomslag. Boken skulle heta Inifrån och handla om AKB´s tid som partiledare. Spännande ämne på flera plan. Hur funkar det politiska spelet? Hur är det att vara kvinna i politiken i världens mest jämställda land? Jag ser fram emot att läsa boken. Inte för att jag är speciellt politiskt intresserad. Jag är mer intresserad av beteenden och jag tror att boken kommer att spegla en del beteenden. Den kommer ut den 16 november 2018 på Albert Bonniers Förlag och jag ser verkligen fram emot det.

 

 

Per och Anna snackar uttryck

Men tillbaka till bildsnickeriet

Det blir ju en parameter till när objektet dessutom är författare.
Vi ville ha en varm bild och märkbar kontakt - inte en kylig politiker och samtidigt ingen "hemma hos"- känsla. Efter några möten och olika idéer som stöttes och blöttes, de flesta slängdes i diket, kom vi fram till att ett tight porträtt skulle funka bäst.

Den extra parametern i sammanhanget blir ju objektet själv, dvs Anna. Hon ska ju faktiskt stå ut med sig själv. Att fronta ett bokomslag är ju inte riktigt som att fronta ett företag, en organisation och framför allt inte som att fronta ett varumärke som man får sjukt bra betalt för. Det här blir ju rätt utlämnande.

Anna hade med sig ett par personer som hon litar på. Radarpartnern Linda Norberg så klart - Kicki Burman på MUA-penslarna.
Tomas Ehrnborg, som även agerar bildredaktör för boken, assade mig. Bra team.

Jag ville ha..

..ett mjukt ljus, och en ganska mjuk bildfil. Så nära en klassisk analog bild som möjlig. Det där är inte helt lätt idag när allt är så förbannat skarpt. Räddningen heter Nikon D3X. Den låter som en gammal krockad merca-taxi och den är långsam som en gammal krockad merca-taxi också. Men den är grym i de här sammanhangen. Jag kommer att ha den kvar tills den faller i bitar vilket förhoppningsvis innebär ett långt liv tillsammans. Den är nämligen hållbar som.. - ja ni fattar..

Ljuset satte jag med två strip-boxar från sidorna, en softbox snett framifrån och min nya favorit - en liten Profoto A1-blixt bakom ryggen på Anna. Neutral grå bakgrund och en 60mm micro-Nikkor 2,8

Anna var fantastiskt bra på att ta regi - det var andning, yoga-övingar och fri jazzdans i en härlig mix och bilden satt rätt tidigt. Vi var alla överens om vilken bild som skulle användas. Bara att exportera till retusch-lådan.

Tomas avslutade dagen med ett antal fina författarporträtt utomhus och jag fick assa tillbaka lite.

Bra mix - första jobbet som jag och Tomas genomfört tillsammans men helt klart inte det sista.

Nu återstår bara att följa försäljningssiffrorna - för ett bokomslag ska ju egentligen bara göra en sak - sälja böcker