Det Asiatiska ljuset och portratt

Ikea Shanghai_7470-2

I våras åkte jag på ett fotouppdrag till Kina. Grymt kul att komma tillbaka då jag inte hade varit i Kina sedan OS-året 2008.

Jag tittade lite på mina bilder från den resan och drog mig till minnes att det var ganska svårt. Det är helt enkelt väldigt ljust ända tills det blir mörkt. Och smogen gör sitt till då det blir lite kontrastlöst med ljus och nästan vit himmel.Nu skulle vi visserligen plåta industri och industri är ju företrädesvis inomhus – även i Kina.

Nästa sak att förhålla sig till var att plåta utan blixt eftersom vi filmade samtidigt. Blixt gör sig inte så bra på film, så det blev till att hålla sig till naturligt ljus. Det är kanon och det blir superfint, men att kunna styra upp lite grann med en blixt är lite av en trygghetsfaktor i stressade och pressade situationer.Och stressigt var det . Vi hade tre locations på sju dagar och Kina är inte litet. Det går åt mycket restid bara att komma dit men även mycket restid när man väl är där.
Men det gick fantastiskt bra. Kineserna är fantastiska värdar och oerhört väl organiserade. Och dom har ju folk till precis allt. Folk som passar utrustningen, folk som hämtar kaffe och folk som kör en hit och dit. Ja det verkar finnas folk till allt.

 

Ikea Shanghai_7497-2Ikea Shanghai_7494-2

 

En sak som jag mindes från min förra resa var att det var väldigt lätt att plåta där. Kineserna gillar att bli plåtade. Det kanske är så även i andra delar av Asien men det är så påtagligt i Kina. I parkerna posar  man för varandra och det verkar inte vara någon som tar en ”rakt-upp-och-ner-bild”. Det är sjukt kul att iaktta. Vill man köra lite gatufoto så är det bara att köra på – lite skillnad från Europa

Industribilderna blev kanon och jag fick även med mig ett antal underbara porträtt – grymt.
Det där asiatiska naturliga ljuset är verkligen fantastiskt vackert

 

Ikea Shanghai_7721-2