Fotografera med skärpa oskärpa rörelse

Fotografera med skärpa oskärpa och rörelse

RCO Security, Globen 2016

Måste allt vara så skarpt?

Idag finns det appar för allt. Skärpa oskärpa och till och med rörelse. Problemet är att det inte blir särskilt snyggt.

I många beställningar står det ”fart” ”det ska hända något” ”gärna rörelse”. Och visst – det funkar att lägga lite cirkeloskärpa på hjulen på en bil eller rörelseoskärpa i bakgrunden och ”blurra” till det lite. Men det ser ofta lite klistrat ut.

Det minsta problemet med dagens teknik är att få skärpa. Vi kan fotografera på korta slutartider när det är så dåligt ljus att vi knappt ser motivet själva. Så att få skarpa bilder är enkelt. Men att få snygg oskärpa är inte riktigt lika plättlätt.

En populär teknik idag är att köpa ett extremt ljusstarkt objektiv – det finns billiga sådana idag – och plåta med hiskeligt kort skärpedjup och utbrända högdagrar. Personligen är jag inte överförtjust i det. Det kan bero på att jag ofta behöver sammanhanget och vilken location jag fotograferar på. Men framför allt tycker jag inte att det är snyggt.

En annan teknik är att använda appar och filter. Det kan funka ibland och en hel del stjärnor inom sociala medier är har hittat sin grej och kör kontinuerligt på samma behandling och det funkar riktigt bra.
Tyvärr är inte alla lika duktiga och många bilder blir lite som en brusig radiokanal – man tänker inte på det förrän någon stänger av eller rattar in radion tydligare. Det blir liksom lättare att andas.

Jag gillar att jobba med hela rörelsen i en scen. Med långa slutartider och blixtar som fryser bilden där man vill ha den. För rörelseoskärpa kräver att det är skarpt någonstans. Det gäller bara att bestämma sig för vad som ska vara skarpt och inte. Skärpa oskärpa och rörelse alltså

Vissa bilder kräver rätt mycket blixtljus, men man kan även jobba med tekniken med lite mindre traditionella blixtar.
Vad man däremot behöver är lite extra tid, en färdig idé så att modellerna får tydlig regi och inte minst – tåliga modeller.

Det roliga är att man kan använda tekniken i alla möjliga situationer allt från fashion till business. Här har jag jobbat med samma teknik i allt från boxaren i studion till RCO Security, Brandson och Variety Fashion show. Det senare både i studio och live

 

variety-fashion-show-skhlm_5886

 

Variety Fashion Show Sweden

Blurra på men glöm inte skärpan

Spara

FINAL_ORIGINAL_logo_MERITZO_original_20130917 Spara

Spara

Spara

Spara