Fotosession i Sighetu Marmației

Fotosession i Sighetu Marmației –  en liten stad på den Rumänska sidan av gränsen till Ukraina

Ikea Rumanien_4897

Mitt uppdrag var att fotografera för artiklar kring ett företag och en person med ovanlig historia.
Han heter Boaz Nevo, Israelisk före detta elitsoldat som byggt upp Aviva. En fabrik med ca 1500 anställda som numera levererar bordsskivor till IKEA.

 

 

 

Ikea Rumanien_5148

Ikea Rumanien_4792

Efter ca sju timmars bilfärd i en minibuss, inte av färskaste snitt. Lite strul i gränsövergången mellan Ungern och Rumänien – mest beroende på att vår amerikanske vän inte fått sitt nya pass stämplat, ingen A/C och ett 20-tal klart pulshöjande omkörningar anländer vi till vår location. Färden de sista milen är fantastisk genom enorma lövskogar i försommarskrud och vindlande bergsvägar.

_DSC9766_5561

Fotografering i gamla diktaturer som är nyfödda demokratier är lite speciellt. Oftast, för att få lite perspektiv i reportagen, vill i alla fall jag ha lite omgivningar och klassiska stockbilder. Detta resulterade i ett antal utskällningar och annat från självutnämnda vakter i området, vilka löste sig med lite vänliga leenden och den klassiska dum-svensk-axelryckningen, visa vad jag fotograferat och vad det skulle användas till. På svenska – ingen av ”vakterna” pratade ju engelska i alla fall.Sedan fanns det ju riktiga vakter ( bilden nedan ) också och dom var ju lättare att ha att göra med

Ikea Rumanien_5157

Ikea Rumanien_4914

Väl inne hos våra världar var det förstås en helt annan attityd.

Tryggare och vänligare människor som gärna visade upp vad de kunde och det spelade ingen roll vilken funktion de hade.
Medan filmteamet gjorde vad d om skulle, tog jag och vår stämpellöse amerikan en egen tur runt fabrikerna. Den stämpellöse hade som uppgift att ta medgivanden/releaser på alla som jag fick för mig att fotografera. Ovärderlig hjälp vid fotografering i kommersiella sammanhang. Utan release är nämligen bilderna helt värdelösa.

Det som slog mig var att alla, utom truckförarna, hade sina privata kläder. Man kom till fabriken i, vad det som ut som, sitt köksförkläde och sina vanliga jeans. Jag har plåtat mycket industri genom åren och inte sett det förut.Ikea Aviva_5292

Ikea Rumanien_5107

Ikea Rumanien_5127

Ikea Aviva_5249Ikea Aviva_5525

Efter två dagar hade vi filmat, intervjuat, och fotograferat det vi behövde. Det var dags att tacka för oss och även dags för ytterligare sju timmar i minibussen tillbaka till Budapest och vårt nästa mål som var Lubawa i Polen. Men det är en annan historia..

Ikea Rumanien_5045