Fotoutställning Vällingby 60 år

Fotoutställning Vällingby 60 år

60 nyanser_29

Vällingby rondellen

60 aluminiumplåtar till utställning

Så var mina sista alster levererade till Vällingby City och 60-årsjubileumet. Härligt att komma i mål men, som alltid, när man lämnar ett större projekt så blir det en tomhet.

Nu sitter mina 60 motiv på ekväggar runt om i VällingbyCity. Kul som bara den, tycker jag

Jag startade det här projektet för ca 9 månader sedan. Målet var att under fem månader leverera 60 bilder av Vällingby idag. Det är alltså en nutida utställning.

Eftersom jag jobbar med aluminiumplåt så krävs det en viss teknik. Plåten kan vara både en vän och en fiende i bildskapande. Låg kontrast och omättade färger ger riktigt tråkiga bilder, så det gäller att våga dra till.

Jag fotograferar oftast i dåligt väder,

 

Soluret, aluminium

Soluret, aluminium

 

just för att kunna dra färger och kontraster i photoshop. Det blir lite lustiga effekter ibland vilket jag tycker om

Hur som helst har det varit en fantastiskt kul resa att göra dessa bilder. Att försöka gestalta ett förortssamhälle i stor förändring och med en historia som få andra platser har.

Den första ABC-staden, Olov Palmes hoods, den gamla svenska närheten till östeuropa som skiner igenom kraftigt på vissa håll och inte minst den udda och åter poulära funkisen i all sin prakt.

Det enorma betongfundamentet som bildar soluret i Solursparken kan te sig väldigt massivt ur vissa vinklar. Att jag föredrar att ta mina bilder i väderförhållanden som inte uppskattas av promenadfolket kan också vara en bidragande faktor till att jag ibland undrade vilken del av världen jag befann mig i.

Jag har nog testat alla kaféer i centrum – några har fantastiskt kaffe medan andra stolt häller upp klassiskt snutkaffe. Det funkar det med.

Jag har träffat många intressanta människor – det är ju människor jag normalt fotograferar och det är ibland svår att låta bli.
Ett gäng som måste nämnas är grabbarna som jobbar i simhallen – jag lämnade dom efter några timmar med ett stort leende. Skönt gäng.

Det blev också människor i fokus på de sista bilderna – för vad är ett samhälle utan folk?

60 nyanser_52

Zara Larsson, Vällingbydagarna 2014

 

Jag har traskat runt – precis som när jag kommer till en ny stad så är det bästa sättet att lära känna ett område att gå. Jag har gått runt Vällingby flera varv för att hitta kärnan i projektet. Och för mig blev kärnan Tunnelbanan. Utan tunnelbana inget Vällingby, självklart centrum – Vällingby City, men även Grimsta IP, ridklubben ishockeyhallen och parkområdena som samlar folk kring aktiviteter. Och så är det ju lite ballt att kyrkan är mitt i byn…

Jag gillar att man inte byggt in centrum. Att det finns torghandel, uteserveringar och folkliv. Och ett bestående intryck är att såväl nya som gamla Vällingby-bor är väldigt stolta över sin ort.

Slutligen vill jag tacka för att jag fick göra det här projektet och säga grattis Vällingby på 60-års-dagen.

Fler utvalda bilder hittar Du under utställningar på startsidan och på vallingbycity.se