Nikon D810 test

Meritzo Nikon D810

Jag fick tillfälle att göra ett riktigt Nikon D810 test ,  i verkliga förhållanden i helgen.

Var den bra ?

Ja – och nej

På plussidan måste jag  lyfta fram tekniken. En fantastisk processor och en grym sensor. Därtill en grymt snabb och precis autofokus.

Att plåta dagsevent är ett bra sätt att verkligen sätta en kamera på prov – inte minst om tillverkaren behagar kalla den för proffskamera.
Att fotografera i blandat ljus – hårt dagsljus blandat med scenljus och inomhusmiljöer där solen strilar hårt genom fönstren kräver sin kamera.

Nikon D810 klarar detta med bravur. Helt otroligt vad den är anpassningsbar och förlåtande för att vara en 36 megapixlare.
En annan sak som jag gillar med kameran är slutarljudet. Det är lite Rolls Roys – ljud över det. Så där liksom hemtrevligt på nåt sätt.

Men – det finns ju alltid ett men….

Varför petar man in denna härliga teknik i ett fjutt-hus. Att jobba en hel dag med en så liten kamera är verkligen jobbigt.

Under de förutsättningar jag jobbar så är det manuellt som gäller nästan hela tiden. Att då skruva på ett batterigrepp känns lite 90-tal. Att inte komma åt iso-inställningarna på annat sätt an ovanpå huset är inte bra. Att jämföra huset med övriga proffsmodeller från Nikon med en siffra dvs D3, D3x, D4 osv blir bara dumt.

Dessutom är greppet så litet att jag gränsade till kramp vid några tillfällen, men det mest irriterande är trots allt att man kommer åt så lite från baksidan av huset.

En annan liten detalj som förbryllar är att det sitter 2 infoknappar på huset. Den ena står det ”i” och den andra ”Info ” på men dom gör samma sak .- jag har inte riktigt fattat vitsen med det. Hade man en knapp över som man inte visste vad man skulle göra av?

Jag vet inte hur Nikon har tänkt – kanske att alla kör med profilerbanker och auto-iso (hemska tanke). Det gör inte jag. Hade den här tekniken hamnat i ett Nikon D4X-hus så hade det varit en fullträff. Hade det verkligen blivit så dyrt att sätta ett skal som kunde matcha tekniken?

Nu vet jag inte riktigt hur jag ska använda den – för jag vill åt bildkvaliten – den är helt fantastisk. Och ljudet…

Summan blir alltså : Teknik – A-plus. Ergonomi – klart underkänt med en känsla av gamla D300.

I veckan blir det fashion-plåtning med avslut på Berns på lördag Loreal Professionnel Grand Event. Ett knappt 100-tal modeller som ska plåtas i backstage-studio och under en sprakande show. Känns som om mitt D810-hus hamnar på stativ och ett äldre hus med enkelsiffra hamnar på axeln

Nikon D810